Het schadevrije jaren systeem wordt vernieuwd, wat houdt het in?

Schadeverzekeraars werken aan een nieuw systeem voor het beheren van schadevrije jaren van autoverzekeringen. Dit systeem maakt het eenvoudiger om te bepalen hoe lang u geen schade heeft gereden, wat van belang is voor de hoogte van de premie.

Een vrouw maakt een foto van de schade aan haar auto
Nieuws
Datum: 06-05-2024

Hoewel het eenvoudig lijkt om te berekenen hoe lang u al schadevrij rijdt, valt dit in de praktijk vaak tegen. Volgens autoverzekeraars gaat het in ongeveer de helft van de gevallen niet goed. Dat komt omdat de ene verzekeraar anders kan afronden op hele jaren dan de andere.

Maanden in plaats van jaren

Om dit op te lossen, willen verzekeraars in de nabije toekomst gaan rekenen met schadevrije maanden in plaats van schadevrije jaren. Hierdoor hoeft de schadevrije periode niet meer te worden afgerond of afgekapt, wat een beter inzicht geeft in de premie. Via de website mijnschadevrijejaren.nl kunnen consumenten dan zien hoelang ze al schadevrij rijden.

Kleine schade zelf betalen

Een ander voordeel van de nieuwe methodiek is dat autobezitters direct het effect kunnen zien van een eventuele claim. Daardoor wordt het eenvoudiger om te bepalen of het voordeliger is om een (kleine) schade zelf te betalen.

Vanaf begin 2025

Het nieuwe systeem zou oorspronkelijk in juli van dit jaar worden ingevoerd. Het blijkt echter niet haalbaar om alle verzekeraars voor die datum aan te sluiten, aldus brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars. Naar verwachting doen het systeem en de bijbehorende website nu aan het begin van 2025 hun intrede.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of over een lopende of nieuwe autoverzekering? Neem dan even contact met ons op. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag